Olejek jałowcowy pozyskiwany z krzewu iglastego występującego powszechnie w rejonach górskich półkuli północnej. Wykorzystywany w medycynie tradycyjnej jako środek przeciwbólowy i moczopędny a w tradycyjnej kuchni konserwujący i wzmacniający smak.
Sposób pozyskiwania: destylacja z parą wodną z igieł i sproszkowanych jagód.
Działanie wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej: meridian nerki, energia jang.
5ml
Właściwości: przeciwskurczowe
przeciwzapalne
przeciwbólowe
przeciwgrzybicze
ściągające
antyseptyczne
oczyszczające krew
Stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
- na skórę (++++)
- odświeżanie powietrza (-)
- inhalacje (++++)
Sposób użycia:
- zewnętrzne: do masażu, kąpieli, kompresów, wcierania w zmienioną chorobowo skórę (po zmieszaniu z olejem nośnikiem)
Wskazania: reumatyzm, bóle reumatyczne, zapalenie stawów, rwa kulszowa, łupież, łojotok, trądzik, ból gardła i infekcje dróg oddechowych, zakażenia dróg moczowych i wzdęcia, zgaga, refluks, bezsenność
Środki ostrożności:
- przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci
- nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 3- go roku życia
(bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej)
- używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii.
Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza.
Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza.
Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach
olejku jałowcowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.