Olejek oreganowy pozyskiwany z rośliny pochodzącej z basenu Morza Śródziemnego.
Jego liście i kwiaty są doskonałą przyprawą poprawiającą trawienie (głównie w kuchni włoskiej i hiszpańskiej).
Sposób pozyskiwania: destylacja parą wodną z górnych części kwitnących pędów.
Właściwości: przeciwbakteryjne
przeciwwirusowe
grzybobójcze
wzmacnia i stymuluje system immunologiczny
naturalny antybiotyk
Stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
- na skórę (+)
- odświeżanie powietrza (-)
- inhalacje (-)
Sposób użycia:
- zewnętrzne: do wcierania (po rozcieńczeniu w oleju przewodniku) na infekcje skórne
Wskazania: infekcje oddechowe, problemy trawienne, bakteryjne zapalenie płuc, zakażenia bakteriami:
helicobacter pylori, staphylococcus, escherichia coli, pasożyty
Środki ostrożności:
- przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci
- nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 3- go roku życia
(bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej)
- używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii.
Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza.
Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza.
Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach
olejku oreganowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.