Olejek cynamonowy pozyskiwany jest z kory drzewa cynamonowca cejlońskiego, gatunku pochodzącego ze Siri Lanki, Seszeli i Madagaskaru. Cynamon o słodkim, rozgrzewającym smaku to silna przyprawa wykorzystywana w medycynie chińskiej i ajuwerdyjskiej od ponad 2 tys. lat i uważany za olejek bogactwa.
Sposób pozyskiwania: przez destylację z parą wodną z kory.
Działanie wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej: elementy ziemi i metalu oraz energia jang.
5ml
Właściwości: antyseptyczne
przeciwbakteryjne
przeciwzapalne
rozgrzewające
stymulujące
Stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
- na skórę (++)
- odświeżanie powietrza (+)
- inhalacje (-)
Sposób użycia:
- zewnętrzne: do masażu, kąpieli, kompresów, wcierania w zmienioną
chorobowo skórę (po zmieszaniu z olejem z awokado, jojoba, migdałowym)
Wskazania: przeziębienia, grypy, reumatyzm, stany zapalne skóry, kurzajki, trądzik, cukrzyca, wysokie ciśnienie, kłopoty z zębami, owrzodzenia jamy ustnej, eliminuje przykre zapachy
Środki ostrożności:
- przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci
- nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 3- go roku życia
(bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej)
- używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia
Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii.
Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza.
Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza.
Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach
olejku cynamonowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.