LAWENDA LEKARSKA (Lavandula officinalis)
- pochodzi prawdopodobnie z Persji lub z Wysp Kanaryjskich
- do strefy basenu Morza Śródziemnego została przeniesiona w starożytności, stosowano ją wówczas przede wszystkim do kąpieli
- od czasów średniowiecza lawendę wykorzystuje się do produkcji kosmetyków
- kwitnie od czerwca do sierpnia, kwiaty są zapylane przez pszczoły - lawenda to roślina miododajna
- do celów leczniczych zbiera się kwiatostany, które suszy się i pozbawia szypułek
- suszone kwiaty lawendy należy przechowywać w szczelnych opakowaniach, w suchych miejscach, z dala od światła
- woreczki z kwiatami lawendy nadają przyjemny zapach ubraniom i chronią je przed molami
- napar z kwiatów ma działanie uspokajające i rozkurczowe, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci
- z kwiatów destylowany jest olejek lawendowy
Oto tylko kilka zastosowań tej wdzięcznej rośliny:
Napar lawendowy
- Jedną łyżkę kwiatów lawendy zalać 1,5 szklanki wrzącej wody.
- Parzyć pod przykryciem 15-20 minut. Przecedzić.
- Rano i wieczorem pić po jedzeniu po ½ szklanki naparu - działa uspokajająco i rozkurczowo.
Mieszanka do kąpieli – uspokajająca i ułatwiająca zasypianie
- Zmieszać 50 g kwiatów lawendy, 50 g kwiatów lipy i 50 g ziela macierzanki.
- Mieszankę ziół zalać 2-3 litrami wrzącej wody i sporządzić napar.
- Po 15 minutach przecedzić napar do wanny wypełnionej do 1/3 wodą o temperaturze 37-38oC.
- Zioła, które zostały po odcedzeniu naparu, przełożyć do płóciennego woreczka i umieścić w wodzie w wannie.
- Czas kąpieli: 15-25 minut, potem odpoczynek w łóżku.
Wino lawendowe
- Zmieszać 10 g kwiatów lawendy, 5 g owoców kolendry i 2 g owoców anyżu.
- Mieszankę ziół zalać ½ litra czerwonego wina.
- Macerować zioła w winie przez 2 tygodnie. Często mieszać.
- Przecedzić.
- Pić 2-3 razy dziennie po małym kieliszku wina:
- na 30 minut przed jedzeniem - przy złym trawieniu i braku łaknienia lub
- po jedzeniu – jako środek wiatropędny, rozkurczowy, żółciopędny i moczopędny.
Zioła jelitowe - przynoszą ulgę w nadmiernej fermentacji jelitowej, wzdęciach i bólach brzucha
- Zmieszać 20 g kwiatów lawendy, 20 g liści mięty pieprzowej, 30 g wiązówki, 40 g rozdrobnionych kłączy pięciornika.
- Zalać 2 łyżki mieszanki ziołowej 2 szklankami gorącej wody.
- Ogrzać powoli do wrzenia, gotować pod przykryciem 2-3 minuty.
- Odstawić na 15 minut i przecedzić.
- Pić 3-4 razy dziennie po ½ szklanki między posiłkami.
Źródło informacji:
A. Ożarowski, W. Jaroniewski - Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie
K. Mikołajczyk, A. Wierzbicki – Poznajemy zioła